3/01/2012

Osnovni vrtni alat za vrtlara početnika

Sasvim razuman savjet stručnjaka koji valja poslušati je ovaj: ako namjeravate početi vrtlariti, pribavite si vrtni alat najbolje kvalitete koji si možete priuštiti. Jer to je nešto što kupujete jednom i poslije toga ste mirni, znači - investicija više-manje za života.

Ono naaajosnovnije što će vam uvijek i odmah biti potrebno je sljedeće:

1. štihača (kod nas bi rekli i štijača... za prekopavanje: oštrica 27x19 cm; za gredice: oštrica 23x14 cm)

2. vrtne vile (za kopanje: zupci dužine 27 cm; za gredice: zupci dužine 23 cm; za krumpir: ravniji zupci)

3. grablje, željezne (glava 25-30 cm, s 10 - 14 zubaca dužine 6 do 7,5 cm)

4. nizozemska motika (idealna za uklanjanje korova u razini tla i poravnjanje izorane zemlje)

Nizozemska motika

Svaka od navedenih stavki kreće se od sedamdesetak kuna pa nadalje (npr. u Kukuriku trgovačkom lancu).

Tu su još naravno i:

5. vrtlarske škare (za tanje grane, i to je bitno, jer ako pokušate s njima rezati one deblje, škare će se previše naprezati, a potom ćete morati i u nabavku novih)

6. rukavice (za romantične večeri u dvoje, nakon veselog dana u vrtu, ne želite imati izgrebane, žuljevite ruke s crnim pod noktima, zar ne?)


Prosječna cijena vrtlarskih škara je oko tridesetak kuna, dok se rukavice stvarno mogu naći po svakakvim cijenama, počevši od jedva desetak kuna pa na više. I tu vrijedi pravilo - kvalitetnije-duže.

I nije sve u cijeni. Provjerite prije same kupovine odgovara li vam alat. Ako je prevelik ili pretežak, zamislite samo kako će vam s njim biti raditi duže vrijeme.


Također, marljivi vrtlari svoj alat redovito čiste nakon upotrebe (peru u vodi te krpom i laganim uljem premazuju metalne dijelove) i spremaju na suho i prozračno mjesto, a to bi bila i jedna od metoda produžavanja života vašeg alata.
Da, da.

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...