3/02/2012

Sadnja lukovica

Razdoblje cvjetanja lukovičastog bilja traje od veljače do svibnja.

Odabir i kombinacije 
Prema zadoblju cvjetanja trebali biste izabrati  biljke za svoj vrt. Lukovice će posebno doći do izražaja ako ih uspijete uskladiti prema cvatnji. Za kombinacije boja ranih lukovica ne trebate brinuti, jer u vijeme kada ove biljke cvjetaju, u vrtu nema gotovo ničega što bi "kvarilo" dojam.

Jedino na što biste trebali obratiti pažnju jest to da ih uskladite s trajnicama, tako da obje skupine biljaka dođu do izražaja.

Sadnja lukovica
Lukovice sadite u skupinama. To znači da biste deset malih lukovica trebali posaditi na površini ne većoj od tanjurića. S obzirom da ove biljke vrlo rano cvjetaju, posadite ih u blizini kuće, kako biste povećali užitak doživljaja.

Male botaničke lukovice u prirodi rado rastu ispod starog drveća u sredini koja je zimi i u proljeće vlažna. Od trenutka kad na drveću propupa lišće (te se poveća isparavanje i tlo se osuši), lukovičaste se biljke povlače.

Visibabe i šafrani vole suha tla. Isto vrijedi i za talovik, kojemu za reprodukciju najbolje odgovaraju glinena tla.



No, neke lukovičaste biljke razmnožavaju se sjemenkama, a ne vegetativno (mladim lukovicama).
Primjeri takvih biljaka su šafran (Crocus tommasinianus - 4), visibaba (Galanthus nivalis - 3 i Galanthus elwesii), talovnik  (Eranthis hyemalis - 5), procjepak (Scilla hispanica - 1 i Scilla sibirica - 2).

Sjemene kapsule ovih biljaka valja skupljati u svibnju te ih posipati preko cijelog travnjaka.

No, vrste šafrana većih cvjetova razmnožavaju se dijeljenjem gomolja.




Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...