3/13/2012

Jaglaci - u posudi i u vrtu

Dobila sam rascvjetani jaglac u posudi za Dan žena.

S obzirom da vidim da mu u sobi ne odgovara (baš čudno, zimski cvijet u nekakvoj kasnoproljetnoj klimi), mislim da bi bilo najbolje da ga prebacim u vrt.

Kažu da je jaglac najbolje staviti na neko sjenovito mjesto. To mi ima logike, jer često i u prirodi izraste na šumskom, zasjenjenom tlu. Dok cvjeta, obožava vodu, pa mu i opet taman dođe super ono svo otapanje snijega u vrijeme njegove cvatnje.

Ako se radi kombinacija cvijeća u vrtu, jaglac je dobar susjed hostama, kukurijeku, begonijama, vodenim perunikama, papratima i ostalim biljkama iz sjene.

Ocvale cvjetove bi trebalo redovito odstranjivati kako ne bi iscrpljivali biljku. Isto treba činiti i s požutjelim listovima.

Ako ga pak držimo u posudi, treba imati na umu to da stvarno voli vodu. Kompost u posudi u razdoblju cvatnje stalno mora biti vlažan. Stoga se savjetuje držati ih na kamenčićima u posudi s vodom, no pazite da se listovi i cvjetovi ne smoče jer bi mogli strunuti. Naravno, sve ovo ne znači da ga se treba utopiti, jaglac nije močvarna biljka. U slučaju pretjerane količine vode mogle bi se pojaviti plijesan.

Jaglačiću moj, sretno!







Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...