5/06/2012

Paprena metvica (Mentha piperita)


Mentha piperita je, kao i obična metvica (M. crispa) biljka trajnica koja se brzo razmnožava. Iskoristit će i najmanji prostor u sandučiću ili posudi. To je biljka koja je vrlo korisna za pčele, a i cvijet im je lijep. Posadite metvicu u sandučiću u blizini terase.


  
Paprena metvica križanac je između vodene metvice (M. aquatica) i klasaste metvice (M. spicata L.). Voli humusna tla s dosta vlage i polusjenovite položaje. Izrazito je invazivna te s lakoćom i hitro osvaja prostore oko sebe. Zbog toga je potrebno dobro razmisliti gdje ćete je posaditi, ako je namjeravate saditi u vrtu jer bi u kratkom vremenu mogla okupirati staništa drugih biljaka.

Savjet koji valja poslušati je taj da ako želite da vam metvica raste u vrtu, najprije u vrtnu zemlju ukopate veću i dublju posudu za cvijeće (može biti plastična) te u nju posadite metvicu. Tako ćete spriječiti da vam metvica svojim vriježama invadira vrt.

Paprena metvica ima stabljiku koja naraste 30 do 80 cm. Tamnozelene je boje, a od lipnja do kolovoza cvate ružičastim cvjetićima u klasastim cvatovima.

List metvice daje čaju poseban okus.

Razmnožavanje

Razmnožava se isključivo vegetativno s podzemnim ili nadzemnim izdancima ili ukorijenjenim stabljikama, jer pri razmnožavanju sjemenom degenerira. Osjetljiva je na sušu i niske temperature, ali će vrlo dobro uspijevati i u malo većem loncu na vašem balkonu gdje može i prezimiti. Pritom trebate paziti, ako je riječ o natkrivenom balkonu, da se zemlja tijekom zime potpuno ne sasuši.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...