4/01/2012

Sjetva začinskog bilja

Idealno tlo za bilje je pjeskovito tlo u kojem ima humusa (ili treseta). Začinsko bilje teško podnosi  presađivanje pa ga odmah posijte na predviđeno mjesto u vrtu ili u sandučić za cvijeće.

Najbolje vrijeme za sjetvu je od travnja do kraja svibnja. Želite li ipak bilje posijati u kući, postavite posude na što je moguće svjetlije mjesto, po mogućnosti na prozorsku dasku.



Ne sijte preduboko u rahloj zemlji. Utisnite malo zemlju i posipajte preko posijanog sjemena malo pijeska.

Mnoge biljke najbolje rastu na suncu, na primjer anis, mažuran, ružmarin, timijan i lavanda.


Također, ako sadite začinske biljke u kući, trebate znati da je zemlja koja se nudi na tržištu pod nazivom "zemlja za začinsko bilje" prilagođena potrebama najprodavanijih vrsta. Ona gotovo uopće ne sadrži gnojivo, pa ga morate dodavati sami.


Začinske biljke koje brže rastu, pa ih stoga češće i berete, su npr. ljupčac, maslačak, peršin. Njih morate i češće gnojiti.

Kod kombinacije više različitih začinskih vrsta u istoj posudi trebalo bi obratiti pažnju na to da sve vrste imaju slične zahtjeve.

Začinsko bilje ne smije biti na propuhu, jer tako brže gubi vodu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...